Продължават ли да действат тестовете за COVID след изтичане на валидността им? Ето как да разберете.

...
Тъй като случаите на COVID-19 отново нарастват в САЩ, американците възобновяват позната предпазна
Коментари Харесай

Тъй като случаите на COVID-19 отново нарастват в САЩ, американците възобновяват позната предпазна мярка: скрининг за вируса с помощта на бързи тестове у дома.

< p>Много хора все още разполагат с комплекти, които правителството по-рано предоставяше безплатно на всички домакинства, особено след като някои училища и фирми отново изискват тестове. И все пак различните тестове за COVID имат срок на годност, който отдавна е изтекъл, което повдига въпроси дали все още са ефективни.

Веднъж в недостиг, тестовите комплекти вече са по-лесни за намиране, но са скъпи, струвайки приблизително $25 за пакет от два теста. Белият дом изпрати безплатно комплекти за бързи домашни тестове за COVID на американци, които ги поискаха миналия декември като част от своя „план за подготовка за зимата“.

хората да получат безплатно тестване.

Защо FDA удължи сроковете на годност?

Администрацията по храните и лекарствата поддържа списък с разрешени диагностични тестове за COVID без рецепта, който показва дали срокът на годност е отпечатан върху опаковката им е валиден или е удължен.

FDA удължи сроковете на годност на редица различни тестови марки, удължавайки срока им на годност до две години. Разширенията идват в отговор на това, че производителите тестват своите комплекти за точност след отпечатаните дати на изтичане и споделят резултатите с FDA.

Вижте пълния списък на FDA с удължаване на срока на годност на тестови комплекти тук.

Можете ли да получите безплатни тестове за COVID през 2023 г.? Ето какво трябва да знаете за вашите възможности.

Кои марки тестове можете да използвате, след като им е „изтекъл срокът на годност“?

Широко използваните тестови комплекти BinaxNow за COVID на Abbott вече имат срок на годност до 22 месеца, в зависимост от това кога са произведени тестовете. През януари 2023 г. фармацевтичната фирма каза на клиентите, че комплектите, които са закупили преди това, „сега може да имат по-дълъг срок на годност от посочения на етикета срок на годност.“

„Всички комплекти за самотест за антиген на BinaxNOW COVID-19 в момента имат двадесет и два месеца срок на годност“, каза компанията. Abbott добави, че сроковете на годност могат да бъдат удължени отново в бъдеще, в очакване на нови данни за тяхната жизнеспособност.

Тестът Flowflex COVID-19 Antigen Home от Acon Laboratories може също да се използва доста след отпечатания срок на годност, според на FDA, която предостави удължаването през март. Тестовете са годни още една година след изтичане на срока им на годност. Например тестовете с отпечатани дати на изтичане „октомври 2022 г.“ трябва да се считат за подходящи за използване до октомври 2023 г. 

Какво се случва, ако тестът за COVID наистина е с изтекъл срок на годност?

Потребители на други тестове , подобно на домашния тест за COVID-19 на Ellume, трябва да се отнася до срока на годност, отпечатан върху опаковката на тестовете. Ако даден тест наистина е с изтекъл срок на годност, на резултатите, които предоставя, не може да се вярва според FDA.

„Тестовете за COVID-19 и частите, от които са направени, могат да се разградят или да се развалят с течение на времето. Защото от това тестовите комплекти с изтекъл срок на годност биха могли да дадат неточни или невалидни резултати от теста“, се казва в изявление на FDA на нейния уебсайт.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР